Hamuru İçin;
Lezzetli donutlar sadece yağda kızarmıyor biliniz. Haydi çalıştırın fırınları, mutlu edin çocukları. Nefis bir tatlı karşınızda.
Yuvarladığımız hamurların ortasını delip donut şekli elde ediyoruz. Donutları pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayıp fırın tepsisine diziyoruz. 180 derecede ısınmış fırında 10 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Dondurucuda dondurulur. Dondurulan ürün kalıptan ayılır ve tepsilere dizilir. Doğrudan 180 °C'de fırının bacası kapalı 10 dk. pişirilir. Sonrasında 45 dk. baca açık pişirilir.
Donutlar, çeşitli pastane veya kafe gibi yerlerde satılan yaygın bir tatlıdır. Ayrıca, donut mağazaları veya mobil donut tezgahları da bulunabilir. Donutlar, genellikle sıcak veya soğuk içeceklerle birlikte servis edilir ve birçok insan için keyifli bir tatlı seçeneği olabilir.
Çok kızgın olmayan sıvı yağda, altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. (Pişirirken hafif hafif sallayarak yağın donutların üzerine gelmesini sağlarsak, hem yağ çekmez, hem de güzel kabarır.) Soğuyunca benmari eritilmiş çikolataya batırılır. İstenilen şekilde üzeri süslenir. Afiyet olsun.
Donut diye yazılır, Donat diye okunur. By Elvan Group | From the top to the bottom.
Çikolatalı Donut Tarifi Püf Noktaları
Hamur kızartma aşamasında yağın sıcaklığının 150 ile 180 derece arasında olması gerekir. Kızartma işleminin yağ iyice ısındıktan sonra, orta ateşe alınarak yapılması lezzeti ön plana çıkarır. Tatlı tariflerinde doğru ölçü ideal lezzetin formülü aslında.
Donutlarınızı beyaz ya da kakaolu çikolatayı benmari usulü eriterek dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Çikolata sürdüğünüz donutları Hindistan cevizi, toz Antep fıstığı, file badem ile tatlandırabilirsiniz. Donut denince akla ilk gelen renkli şekerlemelerdir. Donutları renkli şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.
Hazırladığınız ekmek, kek, börek ya da poğaça hamuruna ekleyeceğiniz maden suyuyla çok daha kabarık ya da çıtır çıtır bir lezzetle karşılabilirsiniz. Doğal mineralli su olan maden suyu unun içerisindeki glütene formunu vererek kullandığının mayanın üremesini sağlar ve hamuru yumuşatarak mayalanmayı hızlandırır.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Araştırmalara ve varsayımlara göre donut ilk olarak Hollanda'da oliekoek adı altında bulunmuştur.
Ortası boş halkalar şekiller yerine, yuvarlak olarak yapılan Alman Donutu olarak da bilinen donut çeşitlerinin yaygın ado Berliner'dir. Berliner, tat olarak donut ile aynı fakat sadece şekil olarak farklı olan bir tatlıdır.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor. Kabımıza suyu şekeri tuzu alalım. Üzerine unu ekleyip instant mayayı üzerine döküyoruz yoğurmaya başlıyoruz.
Fırın 200 dereceye ısıtılır. Burası çok önemli yüksek derecede kısa süre pişecekler.
Puf puf kabaracak hamurların en önemli sırrı ise mayanın buluşacağı malzemeler. Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor.
Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir. Hamuru ıslatın. Hamurun yumuşaması için ellerinizi ıslatın ve o şekilde hamuru yoğurun. İstediğiniz kıvama gelene kadar elinizi ıslatarak hamuru yoğurabilirsiniz.
Aşırı karıştırmayı bırakırsanız, hamurunuzun dalgalandığını ve aşırı derecede gergin olduğunu fark edeceksiniz. Maalesef sorunu çözen yok. Ekmek bir kez fazla yoğrulursa, onu kurtarmak mümkün değildir ve en iyisi tamamen yeni bir parti başlatmaktır.
Yağ, un ve suyun daha iyi birleşmesini sağlar ve gluten oluşumunu kontrol eder. Eğer yağı başta eklerseniz, un taneciklerini kaplayarak suyla temasını zorlaştırır ve hamurun kıvamı tutmaz. Sonradan eklemek ise hem daha elastik bir yapı hem de mükemmel bir doku sağlar!
Kabartma tozu, hamurla reaksiyona girerek hamurun karbondioksit üreterek kabarmasını sağlar. Yemek ve tatlı çeşitlerinin dışında karbonatın insan sağlığına olan faydaları da söz konusudur.
Maden suyu mayalı hamuru daha bir puf puf ve pamuk gibi yumuşak yapıyor, iç harcını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz patatesli kıymalı lorlu vs. yapabilirsiniz.
Hangi Hamura Hangi Maya Kullanılır
Bu sebepten dolayı hamurun daha yoğun şekilde kabarması istendiğinde bir paket yaş maya kullanmak doğru olur. Ekmek hamuru yapımında hamur daha fazla kabarması istendiğinde genelde yaş maya kullanımı tercih edilir.
Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı karbonat = 3 çay kaşığı kabartma tozuna denk gelmektedir.
Kontrolsüz kabarma: Maya miktarının fazla olması, hamurun hızla kabarmasına neden olabilir. Bunun sonucunda hamurda istenmeyen büyük hava boşlukları oluşabilir. Bu durum, hamurun dengesini bozabilir ve son ürünün dokusunu olumsuz etkileyebilir. Hızlı fermantasyon: Fazla maya, fermantasyon sürecini hızlandırabilir.
Tam kıvamında bir hamur elde etmek için 1 çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket kuru maya, yarım çay bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet yumurta, yarım çay kaşığı tuz ve yaklaşık 2.5 su bardağı un ve bir miktar sıvı yağ yeterli olacaktır.
Sözlük anlamı ''geri bildirim'' olan bu kelime özellikle eğitim alanında ve iletişim biliminde sıklıkla kullanılmaktadır.
Donutları önce çikolataya bulayıp bir ızgaranın üzerine alın. İsterseniz çikolatalı karışıma buladığınız donutların üzerine şekerleme serpebilirsiniz.
Mayasız kabartma tozu ile, 1 yumurta ve çok az malzeme ile yaklaşık 20 adet donut yapabilirsiniz. En güzeli yeni kızarmış taze taze donutları istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz..
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlayalım. Bir tepsiye aralıklarla dizelim. Üzerine temiz bir havlu örtüp, sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Yarım saat kadar mayalandıktan sonra, ortalarını yuvarlak bir aparatla keselim.
Faydalı Bilgiler: Donut Kızartılır Mı, Fırınlanır Mı? Orijinal donut tarifleri kızgın yağda kızartılır. Ancak yağda kızartmak istemezseniz fırında donut tarifini de deneyebilirsiniz. Aynı zamanda bu tarifte maya olmadığı için mayasız donut yapmak isteyenler için de alternatif bir tarif olacaktır.
Donutlar taze ve lezzetli tüketilmesi gereken gıdalardandır. Oda sıcaklığında en fazla iki gün, buzdolabında ise üç ila dört gün dayanır. Dondurucuda saklandığında ise bu süre birkaç aya kadar uzar.
Donut; Şeker ve yağ içeriği yüksek bir çörektir. Glisemik indeksi yüksektir. Kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin ve diyabet hastalarının tüketmemesi gerekir.
Değerli kardeşimiz, Güvenilir bir fırın şekerli çörek (donut) satıyorsa ve bunun içinde değişime uğramamış bir haram nesne yoksa; yani fırıncı böyle diyorsa, bu çörekler yenir.
Almanların geleneksel pastası: Berliner
Donata çok benzeyen yapısı ile dikkat çeken ve Alman pastası olarak da adlandırılan berliner, mayalanmış hamurun yağda kızartılması, ikiye bölünerek içine marmelat veya reçel konulması ve üstüne de karamelize şeker eklenmesi ile ortaya çıkmaktadır.
Donut (İngilizce: doughnut veya donut), özellikle Amerika'da bol tüketilen tatlı bir çörek. Şeker ve yağ açısından oldukça zengin olan çöreğin kalorisi fazladır. Birçok çeşidi vardır ve Amerikalılar genellikle kahvaltıda tercih ederler.
Donut diye yazılır, Donat diye okunur. By Elvan Group | From the top to the bottom. From left to right. Worth a read.
Dondurucuda dondurulur. Dondurulan ürün kalıptan ayılır ve tepsilere dizilir. Doğrudan 180 °C'de fırının bacası kapalı 10 dk. pişirilir. Sonrasında 45 dk. baca açık pişirilir.
Çikolatalı Donut Tarifi İçin Malzemeler
300 gr sütlü çikolata.
Bazıları sıcakken yemeyi tercih ederken, diğerleri soğuk yemeyi sever. Sıcak donutlar yumuşaktır ve içleri kabarır. Şekeri daha az hissedersiniz çünkü ısıyla erir. Sır veya dolgu sıcakken daha sıvıdır ve donutun içine daha iyi nüfuz eder.
Donutları pudra şekeri ve tarçın karışımına bulayıp fırın tepsisine diziyoruz. 180 derecede ısınmış fırında 10 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Geniş ağızlı bardak ile kesilir. Kola kapağı ile de ortası delinir. Bol yağda kısık ateşte altın sarısı olana kadar iki tarafı da kızartılır.
Glaze: Parlaklık Kazandıran Pişirme Tekniği.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
♦️Peki kesilen Ganajı kurtarmak için ne yapabiliriz? ♦️ Bu durumda ganaja 1-2 yemek kaşığı sıcak süt veya su, ya da krema ekleyip, karıştırmak bu ayrışmanın giderilmesine büyük oranda yardımcı oluyor. ♦️Yapılabilecek diğer bir yöntem ise el blenderı kullanmak.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Donut: Danat, donut, damat
Doughnut şeklinde de yazılabilen ve aslında donat diye okunan miniş miniş tatlı tatlı güzelliklerdir
Dünyada da ilk donutların nasıl yapıldığına dair bir merak hakim olmuştu. Varsayımlar ve araştırmalar şunu söylüyor ki donut aslında oliekoek adıyla önce Hollanda'da keşfedilmiş daha sonra ise Kuzey Amerika'ya göç eden Hollandalılar sayesinde Amerikalılar da bu lezzetle tanışmış.
Dolgu ve Süsleme: Kızaran Berliner'ler tamamen soğuduktan sonra, şırınga veya sıkma torbasıyla içlerine reçel ya da çikolata kreması doldurun. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Hazır Donut Bulundurabilirsiniz
Donutlarınızı yağlı kağıt serdiğiniz bir tepside dondurun ve sonra buzdolabı poşetlerine koyup saklayın. Evinizde her zaman sıcak ve lezzetli donut bulundurmanızı sağlayacak bu yöntem oldukça pratik.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır.
Donutlar taze ve lezzetli tüketilmesi gereken gıdalardandır. Oda sıcaklığında en fazla iki gün, buzdolabında ise üç ila dört gün dayanır. Dondurucuda saklandığında ise bu süre birkaç aya kadar uzar. Ancak en iyi lezzet için donutların yapıldığı gün veya en geç ertesi gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızartın. Son mayalanması da tamamlanan donutları, derin ve kızgın yağda 2'şer dakika arkalı önlü çevirerek kızartın. Kızarmış donutlarıın yan yüzeyinin tam ortasından şiş batırın ve krema için yer açın.
Merdane ve Oklava Kullanarak Hamur Açma
Merdane kullanımı, hamurun eşit kalınlıkta açılmasını sağlarken, oklava ince hamurlar için idealdir. Hamuru açarken, merdaneyi veya oklavayı ortadan kenarlara doğru yuvarlayarak kullanın. Bu yöntem, hamurun her tarafının aynı kalınlıkta olmasını sağlar.
Börek yapmak istiyorsanız hamurun içerisine birkaç damla limon ekleyin, böylelikle hamur daha ince açılır ve piştiğinde çok daha çıtır bir börek yiyebilirsiniz. Hamurun her tarafının eşit olabilmesi için hep aynı yöne doğru açmaya dikkat edin.
Hamuru ısıtın.
Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir. Bu nedenle mümkün olduğunda daha ılık yerlerde muhafaza ederek mayalandırma işlemini gerçekleştirin.
Bu sebeple bu ürünlerde gluten proteini çalıştırmadan ürünün kabarmasını sağlayan karbonat veya kabartma tozu kullanırız. Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür.
3. Gliserini ekleyerek yoğurmaya devam edin. Bu, hamurun daha esnek ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.
Kontrolsüz kabarma: Maya miktarının fazla olması, hamurun hızla kabarmasına neden olabilir. Bunun sonucunda hamurda istenmeyen büyük hava boşlukları oluşabilir. Bu durum, hamurun dengesini bozabilir ve son ürünün dokusunu olumsuz etkileyebilir. Hızlı fermantasyon: Fazla maya, fermantasyon sürecini hızlandırabilir.
Aşırı ısınan hamur fazla kabarır ve ekşi bir tat alır. Bu aşırı sırasında ortaya çıkan kabarma sebebiyle hamur gerilirken yırtılmalar oluşabilir. Bu istenmeyen tatları ve hamurun yırtılma risklerini yok etmek için, hamur üretimde buz kullanılır.
Pide hamuru için tuz, şeker, un, ılık su, ılık süt, yağ ve maya kullanılır.
1.Süt, hamurun kıvamını kremamsı ve yumuşak yapar. 2.Hamurun tadını zenginleştirir ve hoş bir aroma katar, özellikle tam yağlı sütler daha zengin bir tat sağlar. 3.Hamurun rengini açabilir veya soluklaştırabilir, özellikle beyaz ekmek veya beyaz kek tariflerinde belirgin olabilir.
Mayasız Ekmek yapımında ise, ekmek hamurunun kabarması için maya yerine başka doğal kabartma yöntemleri kullanılabilir. Örneğin, karbonat veya kabartma tozu bu işlevi görür. Aynı zamanda elma sirkesi veya limon suyu gibi asidik bileşenlerle birlikte kullanıldığında, bu maddeler hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Hamur İşlerinde Kabartıcı Etki
Yemek sodası, asidik bileşenlerle (örneğin yoğurt, sirke, limon suyu) birleştiğinde karbondioksit gazı açığa çıkararak hamurun kabarmasını sağlar.
Hamur yoğurma işlemlerinde kabarması ve mayalanması istenen hamurda genellikle Kuru ya da yaş maya çeşitlerinden biri kullanılır. Kuru maya ve yaş maya, kaliteli ve taze olduğu sürece hamur mayalanmasında kullanılabilir. İkisi arasında tercih yapmak zor olsa da hamurun mayalanmasındaki sonuç değişmez.
Fırıncı mayasının bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae'dir. Tek hücreli tomurcuklanan bir maya türüdür. "Saccharomyces" sözcüğü Yunanca ve Latince'den türetilmiştir, "şeker mantarı" demektir; "Cerevisiae" Latince "biradan" demektir.
Kuru maya, ekmeklere daha hoş bir koku verirken, yaş maya çöreklerin kıyır kıyır bir kıvam kazanmasına yardımcı olur. Kuru maya %94 oranında kuruyken, yaş maya da kuru madde miktarı %30 civarıdır. Su içeriğinin daha yoğun olması, yaş mayanın kuru mayaya göre daha çabuk bozulmasına neden olur.
Ardından 1 su bardağı sıvı yağı sonrasında sütü ilave edip 1 kez çırpıyoruz, 2 paket kabartma tozu elenmiş un ve vanilyayı da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene dek çırpıyoruz maximum 1 dk olacaktır bu süre. Hamurun kıvamı boza kıvamı olursa 10 numara olur.
Kabartma Tozunu veya Karbonatı Doğru Ölçün
Genellikle bir bardak un için 1 çay kaşığı kabartma tozu yeterli olur. Bu oranı doğru tutmak, kekinizin kabarmasını kontrol etmenizi sağlar. Çok fazla kabartma tozu kekin tadını bozabilir, eğer az koyarsanız yapışık ve kabarmamış bir kekle karşılaşabilirsiniz.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Aktif kuru maya, en çok kullandığımız maya çeşididir. 1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir. Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir. Yaş maya, 1 paket yaş maya 42 gramdır. 500 gr için 1 paket yaş maya yeterli gelecektir.
Tam kıvamında bir hamur elde etmek için 1 çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket kuru maya, yarım çay bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet yumurta, yarım çay kaşığı tuz ve yaklaşık 2.5 su bardağı un ve bir miktar sıvı yağ yeterli olacaktır.
Donutlar taze ve lezzetli tüketilmesi gereken gıdalardandır. Oda sıcaklığında en fazla iki gün, buzdolabında ise üç ila dört gün dayanır.
Kızarmış donutları buzdolabında değil fırınınızdaki ızgara ya da tepsi üzerinde saklayın. Bu şekilde donutlar iki güne kadar saklanabilir ve yapısı kesinlikle bozulmaz. Buzdolabına giren donutlar ise lezzet değişimine uğrar. Oda sıcaklığında sakladığınız donutları dilerseniz mikrodalgada 10 saniyede ısıtabilirsiniz.
Donutlarınızı beyaz ya da kakaolu çikolatayı benmari usulü eriterek dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Çikolata sürdüğünüz donutları Hindistan cevizi, toz Antep fıstığı, file badem ile tatlandırabilirsiniz. Donut denince akla ilk gelen renkli şekerlemelerdir. Donutları renkli şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.
Fırın tepsisine alıp 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.